Ciastka z mąki kokosowej

Ciastka z mąki kokosowej do doskonały przepis na posiłek potreningowy (lub przed), czy też na wieczorną przekąskę.

Polecam dla osób na dietach niskowęglowodanowych (lowcarb) oraz na diecie paleo.

Wykonuje się je dosyć łatwo, a smakują wyśmienicie!


Przepis

Z listy poniższych składników wykonałem 9 sporych ciastek.

Będziesz potrzebować:

  • Mąki kokosowej – 90g
  • Oleju kokosowego – 3 duże łyżki
  • Jajek – 2 duże
  • Proszku do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Mleka (ja użyłem bez laktozy) – ok. 150
  • Erytrolu (lub innego słodzika, np. ksylitolu) – 4 duże łyżki
  • Rodzynek – 50g (możesz wykorzystać inne dodatki)
  • Odżywki białkowej – 1,5 miarki (opcjonalnie)

Wykonanie

Do dużej miski dodaj całe jaja, mleko i olej kokosowy, a następnie wszystko wymieszaj.

Kolejny krok do dosypanie mąki kokosowej, erytrolu, proszku do pieczenia i odżywki białkowej.

Wymieszaj wszystko na gęstą, kleista masę, w razie potrzeby dodaj mąki kokosowej lub wody (gdyby masa była zbyt wodnista/gęsta).

Wyłóż ciastka na blachę, ułóż na wierzchu rodzynki, a resztą ciasta przykryj rodzynki od góry, tak by nie wyschły podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni, wykorzystując termoobieg.

Piecz od 20 do 30 minut, patrząc czy ciastka są zarumienione z góry – kiedy bedą, możesz je wyjmować.

 

Film krok po kroku..

Obejrzyj film, aby zobaczyć wykonanie ciastek krok po kroku.

 


PJ2_3621

Autor bloga podczas „pompowania bicków” 🙂

A jeżeli podoba Ci się ta seria, to zapisz się na newsletter! i bądź na bieżąco z kolejnymi wpisami!

 

Odwiedź mnie również na Facebooku – kliknij i polub fanpage.

A tu są moje filmy, zapraszam! – youtube

 

Trener Janek